keskiviikko 20. elokuuta 2014

Kirjoittamisesta: 500 Ways to Tell a Better Story - Chuck Wendig

3/5 pistettä - kirjoitusopas - noin 180 sivua - kustantanut Chuck Wendig - julkaistu vuonna 2012 - ilmainen kampanjakirja - EI suomennettu

Räväsuu Chuck Wendig kirjoittaa romaaniensa, kuten arvostelemani Blackbirds, lisäksi blogiaan Terribleminds, jossa hän diktaattorin elkein jakaa ajatuksiaan niin kirja-alasta, kuin tacoista ja drinkeistä. Tästä blogista on lähtenyt liikkeelle hänen 25 tapaa tehdä asia X -artikkelit, joissa hän käsittelee kaikkia kirjoittamisen osa-alueita. Wendig on jälkeen päin itse kustantanut näitä omiksi e-kirjoiksi ja 500 Ways to Tell a Better Story tosiaankin kertoo viisisataa asiaa kirjoittamisesta, eikä sittenkään kerro.

Tosin kuin moni muu kirjoitusopas, tämä ei sisällä sen suurempaa loogista järjestystä tai oikeastaan mitään muutakaan järkeä. Sen sijaan, että kirja keskittyisi vaikka romaanin kirjoittamiseen tietyllä tapaa, käsitellään kaikkea lähes sattumanvaraisessa järjestyksessä. Ainoa logiikka tosiaan tuntuukin olevan se, mikä sana tulee luvun 25 jälkeen. Kirja käsittelee seuraavia aiheita:

25 Lies Writers Tell (And Start To Believe)
25 Realizations Writers Need To Have
25 Reasons I Hate Your Main Character
25 Reasons Now Is The Best Time To Be A Storyteller
25 Reasons You Should Quit Writing
25 Things All Writers Need
25 Things I Learned While Writing Blackbirds
25 Things I Want To Say To So-Called “Aspiring” Writers
25 Things To Know About Writing The First Chapter Of Your Novel
25 Things Writers Should Know About Creating Mystery
25 Things You Should Know About Creativity
25 Things You Should Know About Transmedia Storytelling
25 Things You Should Know About Word Choice
25 Things You Should Know About Writing Fantasy
25 Things You Should Know About Writing Sex
25 Things You Should Know About Writing Short Stories
25 Ways To Earn Your Audience
25 Ways To Fight Your Story’s Mushy Middle
25 Ways To Unf-ck Your Story
25 Ways To Write Full-Time


Kuten huomata saattaa, lista on valtava ja se on oppaan suurin vahvuus ja heikkous. Hyvät ensin: Tässä on kaikille jotakin. Olit missä vaiheessa tahansa tekstisi kanssa tai miten kehittynyt kirjailija, on tässä jotain lukemisen arvoista. Tulet oppimaan monesta aiheesta, myös niistä, joista et uskonut tarvitsevasi oppia. Kirjan lukeminen tuskin on täysin menetys kenellekään.

Toisaalta taas kirja on se valtava legolaatikko, jossa on kaikki maailman palat, mutta josta tarpeellisen löytäminen on liki mahdotonta. Vaikka jokaisesta aiheesta on 25 kohtaa, tuntuvat ne suhteellisen lyhyiltä oppitunneilta yhdestä tietystä asiasta. Tämän jälkeen alkaakin täysin uusi aihe, jolloin voi jäädä sekava tunne.

Itse kahdenkymmenenviiden kohdan tekstit ovat ongelmallisia. Tavoite on kunnianhimoinen ja se takaa, että kaikki mitä on mielessä tulee sanottua, mutta se ajaa Wendigin huijaamaan. Kirjassa ei todellakaan ole viittäsataa fiksua asiaa, vaan useampikin juttu saattaa sisältää puoliksi vitsillä lisättyjä kohtia, "täytekohtia", jotta kaksikymmentäviisi saadaan täyteen. Tämä myös ajaa Wendigin leikkaamaan yhden selkeän pointin useammaksi, tehden siitä tarpeettoman hankalan.

500 tapaa on kunnianhimoinen, ja varmasti toimiva, markkinointipuhe, mutta todellisuudessa se esittää perinteisiä kirjoitusvinkkejä vain vaikeammalla tavalla. Onneksi Wendig on loistava kirjoittaja. Vaikka tämä ei ole paras muoto, puhuu hän asiaa. Seassa on joukko hohtavia helmiä, joiden löytäminen tekee kirjan lukemisesta todellakin sen arvoista. Wendig ei myöskään pelkää sanoa asiat suoraan. Hän ei turhaa kiertele vaan ilmoittaa, mikä on hyvää ja mikä huonoa kirjoittamista. Tämä yksinään tekee ohjeista huomattavasti vahvempia.

Viimeisin huomio kirjassa on Wendigin persoonallinen kirjoittajaääni. Luvassa on räävitöntä huumoria, housuttomuutta sekä paljon muita epäsovinnaisuuksia. Tämä omalaatuinen tyyli värittää koko kirjaa, ja toimii varmasti monelle yhtenä päätöksentekoon vaikuttavista syistä: tyylistä joko pitää tai sitten ei. Kun vitsit kuitenkin kolahtavat, ne myös naurattavat kovaan ääneen.

500 Ways, ja oletettavasti kaikki muutkin Wendigin kirjoitusoppaista, on tarkoitettu nautittavaksi pätkittäin. Sieltä voi löytää hyvän ohjeen sieltä ja toisen täältä, eikä sen kanssa kannata pitää hoppua. Tällöin tulee vain ahdistus ja suurin osa vinkeistä menee suoraan toisesta korvasta ulos. Tämä on paljolti tyylikysymys, mutta jos tämän tyylinen kirjallisuus uppoaa, niin ei se ainakaan turha ostos ole.

Jos kirja kiinnostaa, kannattaa suunnata Wendigin blogiin, terribleminds, ja löytää joitain hänen ilmaisia vinkkejä. Tässä on niistä yksi: 25 Things a Great Character Needs.
2 kommenttia:

 1. Saako tätä painettuna, vai vaan eBookina? Heräsi kiinnostus. XD

  -DREV-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, jos mielenkiinto heräsi! Minun käsitykseni mukaan kirja on olemassa vain e-kirjana, mutta jos kiinnostaa, niin eihän siihen tarvitse mitään e-lukijaa. Itse luin kirjan vaihdellen tietokoneelta ja älypuhelimen näytöltä muun muassa bussissa ja töiden tauoilla ;)

   Poista