maanantai 24. maaliskuuta 2014

Sarjakuva-arvostelu: Karim, osa 4

3/5 pistettä - rikos, draama - noin 28 sivua - käsikirjoittanut Karonen, kuvittanut Honkala - omakustanne - ilmestynyt vuonna 2014 - arvostelukappale

Kahden suomalaisen omakustanne sarjakuva, Karim, on edennyt neljänteen osaansa. Ensimmäiset osat (arvostelu) esittelivät juonen ja maailman, mutta kolmanteen osaansa mennessä sarja oli jo saanut toivottua vauhtia. Neljännen osan takakannessa luvataan yhä kiihkeämpää menoa väkivallan, räjähdysten ja jännityksen muodossa. Siinä he myös ovat oikeassa: toimintaa on luvassa.

Karimin tarina on tähän mennessä käsitellyt nimihenkilön koettelemuksia kaupungissa, jossa väkivalta on vastaus kaikkeen. Tällä kertaa asiat muuttuvat heti alkuun ja kannessakin kummitteleva Viiltäjä nousee pääosaan. Kuka Viiltäjä on, jää vielä epäselväksi, mutta jos jokin on selvää, niin se, että Viiltäjä haluaa kadut tyhjiksi rikollisuudesta, eikä itsekään pelkää käyttää rajuja keinoja.

Juonellisesti Karimin tarina ei etene paljoakaan ja hän näkyy tässä vain sivuhahmona, tässä osassa on kyse Viiltäjästä. Antisankari muistuttaa muita suuria, armottomia rikoksentaistelijoita, kuten Punisheria. Vaikka tarinaa ei sinänsä paljoakaan ole, se ei haittaa. Tarinan tyyli on muuttunut rajusi, hieman kärjistetty realisimi on muuttunut toimintaelokuvaksi, mutta se tuntuu raikkaaltaa ja siinä on tarvittua voimaa. Valinta ei ole ollenkaan huono.

Karimin neljäs osa on ehdottomasti kuvittajana toimivan Honkalan teos. Hän pääsee esittämään kykyjään piirtäjänä paremmin kuin aiemmin ja onnistuu vakuuttamaan muutamalla koko ruudun kuvalla. Toki vielä löytyy ongelmiakin, hahmoissa tuntuu usein olevan jokin hieman väärin, kasvojen asento, sijainti ruudulla, ruudut ovat tyhjiä ja esimerkiksi Karimin talossa näkyvä sänky on puusänky, joka näyttää kuuluvan keskiajalle. Nämä eivät kuitenkaan haittaa, kokonaisuutena tämä on hieno omakustanne teos. Kuten sarjakuvan takaosassa Honkala arvioi, tämä on hänen paras teoksensa Karim-sarjakuvista.

Vaikka uusin osa ei kerrokaan itse Karimista, on se varma hankinta niille, jotka ovat viihtyneet tarinan parissa tähän mennessä. Kuten tähän mennessä, kehitys on ylöspäin niin tarinan kuin kuvituksenkin puolesta. Pelätkää Viiltäjää tarjoaa jotain uutta tähän erikoiseen maailmaan.


Karim sarjakuvan näytesivut voi lukea ja lehden tilata osoitteesta:
http://karimsarjakuvat.weebly.com/ 

Jälkikeskustelu - sisältää lieviä juonipaljastuksia
Viiltäjän sisältäminen tarinaan on mielestäni hieno juttu, mielestäni hahmo toimii (vaikka hänestä nähtiin vielä hyvin vähän) ja pidän erityisesti hänen naamiosta. On myös positiivista, että tekijät ovat vihjanneet asiasta jo aiemmin. Tässä on selvästi ymmärretty, että se tekee esittelystä paljon luontevampaa. 

Ihan ongelmitta muutos ei silti tule. Hahmon alustaminen aiemmin on ollut hyvin ilmiselvää, koska työskennellään niin tiivissä tekstissä. Kun annettaan yksikin sivu tuntemattomalle hahmolle, on selvää, että tämä on tärkeää. Viiltäjän esille ottaminen tässä osassa tuntuu myös hieman kankealta. Meillä nyt vain on Viiltäjä joka tappaa. (Vielä) ei anneta ymmärtää, että tämä olisi kukaan tunnettu hahmo.

Mutta ei näistä mikään ole ongelma, joka todella häritsis. Tarina kulkee sujuvasti eteenpäin ja on selvästi nähtävissä, että molemmat tekijät kehittyvät mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti