tiistai 29. lokakuuta 2013

Kirja-arvostelu: Säkenöivät tytöt - Lauren Beukes

3/5 pistettä – alkuperäinen nimi: the Shining Girls - aikamatkustus, jännitys, dekkari – noin 360 sivua - julkaistu vuonna 2013 - kustantanut Schildts & Söderströms

Lauren Beukes on noussut kuuluisuuteen ulkomailla jo kahdella ensimmäisellä teoksellaan, Moxylandilla ja Zoo Cityllä, joista jälkimmäinen voitti arvostetun Arthur C. Clarke -scifipalkinnon. Nyt hänen kolmas teoksensa, Säkenöivät tytöt, on päätynyt pikavauhtia myös suomalaisten luettavaksi.


Loput arvostelusta voi lukea Risingshadown artikkelista, jota varten olen kirjoittanut arvostelun.

Jälkikeskustelu - Varoitus - Sisältää juonipaljastuksia:
 Odotin Säkenöiviltä todella paljon. Olin kuullut kirjasta useaan kertaan sen ollessa vasta englanniksi ja siksi halusin lukea kirjan mahdollisimman nopeasti. Aikamatkustusta ja sarjamurhaajia? Kyllä kiitos.
Lopputulos kuitenkin petti minut. Moni kirjan elementti tuntui vajaavaiselta, hahmoja esiteltiin tiuhaan vauhtiin ja sitten he katosivat. Missään kohti ei käynyt selväksi, miksi he. Oletin että jokin yhdistävä tekijä olisi (muukin kuin, että vain koska), mutta mitään ei kerrottu. Oli vain läjätyttöjä jotka tapettiin.

Tiedä sitten myös olenko hieman huono vai mitä, mutta minä tosiaan menin välillä hieman sekaisin mitä oikein tapahtuu. Kirja kuin kirja, olen huono lukemaan päivämääriä, ne eivät jotenkin pysy mielessäni eivätkä minua erityisemmin kiinnosta. Sitten kun kirja hyppii kokoajan edes takaisin ja kolmasosa kirjasta näytetään yhtäkkiä kohtaus kirjan lopusta, niin siinä saikin selailla mikä oli mennyt ohi. Toki se oli mielenkiintoinen kohtaus, mutta tässä, ja vielä kun on oikeasti se aikamatkustus. Ei toiminut minulle.

Muutenkin koko juoni vaiutti hieman vajaalta. Tai mikä juoni edes oli? Kun mennään kokoajan ajassa ympyrää ja kaikki on tapahtunut mutta kaikki pitää taas tehdä, ja, niin. Siis mitä? Harper tappaa naiset jotka on tappanut. Idea kuulostaa absurdilta ja siksi siitä tuntuisi saavan paljon irti, mutta itse jäin hieman kylmäksi. Sekin kun Kirby yrittää selvittää murhaansa eikä voi tajuta, että kyse on aikamatkustajasta on turhauttavaa. Niin se on varmaan tarkoitettukin, mies jota ei voi saada kiinni.

Oli tässä hauskojakin kohtia jossa pysyi mukana ja kiehtovia henkilöitä. Kokonaisuus vain petti, hieman liiankin kunnianhimoinen idea. Muutama kohtaus kyllä jäi elämään pidemmäksikin aikaa mieleeni, siitä iso plussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti