keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Kirjoittamisesta: Mikä NaNoWriMo on?

Eli mikä Nano on, mitä järkeä siinä on ja tulisiko sinun osallistua siihen.

 Marraskuu on pian täällä taas ja kirjoittajille se tarkoittaa yhtä asiaa: National Novel Writing Monthing (NaNoWriMo, tässä Nano) alkamista. Suomeksi kyse on siis kansallisesta romaaninkirjoittamiskuukaudesta. Joka marraskuu lähtee käyntiin Internetissä luotsattava kirjoitusprojekti joka on avoin kaikille kirjoittajille. Mitä sitten pitäisi tehdä? Vain yksi asia: Kirjoittaa kuukaudessa viisikymmentä tuhatta sanaa.

Yllättäen Nano on lähtenyt liikkeelle Amerikoista, joissa se on vuosi vuodelta paisunut paisumistaan. Tänä vuonna osallistujia on jo kirjoitushetkellä yli 130 000. Vaikka kyse on Jenkkien aloittamista projektista ja sivusto on englanniksi, se ei tarkoita millään tavalla että suomalaisten täytyisi astua sivuun. Monet tietämäni suomalaiset ovat osallistuneet projektiin sillä ainoa mitä sinun pitää tehdä, on rekisteröityä sivustolle, eikä se paljon kielitaitoa vaadi. Ja hei, ehkä tänä vuonna sinunkin pitäisi.

Ohjeet ovat yksinkertaiset:
Kirjoita 50 000 sanaa kuukauden aikana. Voit kirjoittaa koko kuukauden tai kaiken vaikka viimeisellä viikolla puristaen, kunhan tavoite tulisi täyteen. Kirjoittaa ei saa ennen marraskuuta, eikä siinä saa olla aiempaa tekstiä jonka liittää tekstiin. Valmiita muistiinpanoja taas saa olla, vaikka kannustus olisikin että aloittaisit täysin uuden tekstin.

Tekstin tulee olla romaani. Ei siis novellikokoelmia (paitsi jos ne yhdistyvät ja muodostavat sinänsä romaanikokonaisuuden), eikä tietokirjaa. Ohjeissa tosin sanotaan, että "jos uskot kirjoittavasi romaania, niin me uskomme sen olevan romaani". Genre ja kirjoituskieli saavat olla mitä tahansa, joten turha siitä on huolestua. Tee vaikka Kalevala tyylinen eeppinen runoteos, tai sitten fantasiatarina englanniksi. Jopa fanfiction käy.

Sen monimutkaisempia Nanon ohjeet eivät ole. Siinä heidän määrittelemä alku ja nyt on sinun vuorosi aloittaa eli teet vain yhtä asiaa: kirjoitat ja kirjoitat. Täysin yksin tämän kanssa ei myöskään tarvitse olla, vaan yhteisö Nanon ympärillä on paisunut myös. Sivustolta löytyy isommat foorumit jossa voi tuskailla kuinka vaikeaa on kirjoittaa, mitä sitä kirjottaisi ja miten aika ei riitä. Myös onnistumisia juhlitaan. Kun viisikymmentä tuhatta on tullut täyteen, saat jonkin virtuaalipalkinon, ohjeissa kerrotaan sen olevan netti-mitalli ja PDF-tiedosto diplomin. Eihän se paljoa, mutta ei sen tarkoitus olekaan. Palkinto on se, mitä olet tehnyt: kirjoitit viisikymmentä tuhatta sanaa yhtä ja samaa tekstiä. Olet voittanut itsesi ja voit olla tyytyväinen. Kirjoittaminen ja saavutusten täyttäminen on se oikea palkinto.

Valmistahan ei kuukauden ja viidenkymmenen tuhannen sanan jälkeen vielä olla. Toki tähän voidaan jäädä ja siihen mennessä ollaan saatu tarina päätökseen, mutta tuskin kaikilla se siihen päättyy. Tekstiä voi tämän jälkeen viedä mihin suuntaan tahansa ja jatkaa vaikka kuinka paljon enemmän. Tämä voi olla se ensimmäinen potku, jolla saat tekstin aloitettua. Ja vaikka olisitkin tyytyväinen siihen mihin pääsit, niin jäljellä on yhä oikoluku ja tekstin hiominen. Se kuitenkin hoidetaan myöhemmin, nyt kirjoitetaan tarinanrunko valmiiksi. Ideat jotkat saat ja suuret juonenkäänteet jotka on korjattava kirjataan sivuun muistiinpanoihin, ne voidaan hoitaa myöhemmin.

Ja se on yksi Nanon tärkeimpiä opetuksia. Älä odota itseltäsi täydellistä tekstiä, sillä sitä sinä et kirjoita. Sinulla on aika- ja sanatavoite johon on päästävä. Aika tarkasti sanottuna sinun pitäisi kirjoittaa kuukauden ajan joka päivä 1667 sanaa. Jos lähdet viilaamaan jokaista sanaa erikseen ja palaat aina taakse, niin et tule pääsemään tavoitteesi. Nyt tähtäimessä on vain loppu, kirjoitat eheän tarinan jonka kielioppi ja juonivirheet korjaat myöhemmin.

Nano opettaa rutiinin. Se opettaa kirjoittamaan jos ei nyt joka päivä, niin useana päivänä viikossa. Se opettaa kirjoittamaan paljon ja nopeasti. Niille, jotka vaihtavat kirjoittamaansa tarinaa vähän väliä se pistää sinut kirjoittamaan eteenpäin tätä yhtä tarinaa. Ne jotka jäävät hiomaan niitä kolmea jo kirjoitettua lukua loputtomiin laitetaan kirjoittamaan lisää. Sinun on päästävä tavoitteesi ja saatava se romaani vihdoin valmiiksi.

Nanossa etsitään luovuutta ja yritetään patistaa sinut toimimaan. Monet haluavat kirjoittaa, mutta aikaa ei tunnu olevan. Nyt sitä olisi ulkopuolisen pakottajan takia löydyttävä. Ei ole mitään väliä kirjoitatko usean tunnin könteissä vai muutaman kappaleen aina kun ehdit koneen ääreen hetkeksi istua. Kirjoitat vain.

Toisille Nano toimii herätyksenä. Olet ehkä kirjoittanut joskus paljon, mutta nyt ei ole tullut kirjoitettua kuukausiin, ei ehkä vuosiin. Mitä jos tänä vuonna repäisisi ja yrittäisit kunnolla? Kirjoittaisit taas pitkästä aikaan. Se on sykähdys tarinassa eteenpäin, muistutus mistä piti. Kuten minulle kerrottiin, Nano on tsemppikuukausi.

Tärkeintä Nanossa on aika- ja sanatavoite. Sinun on yhtenä kuukauten kirjoitettava tämä määrä joka on ennala määrätty, eikä se määrä kuuntele tekosyitä eikä se taivu mihinkään. Se on marraskuun viimeinen päivä ja sanamäärä on ja pysyy. Sitä joko päästään sinne tai ei.

Se on myös eräänlainen tulikoe. Kun kirjoittaminen on oikeaa työtä, niin silloin on todelliset tavoitteet ja aina edessä näkyy deadline, johon on kirjoitettava. Jos et ole koskaan kirjoittanut deadline mielessä, niin Nano antaa sen sinun puolestasi, ja koska se on ulkopuolinen, niin sille on hyvä raivota, eihän se sinun vikasi ole. Nyt kirjoittaminen ei ole enää pelkkää kukkia ja auringon paistetta jota tehdään kun on todella inspiroitunut ja keskittynyt olo, vaan sitä tehdään aina kun on aikaa, halusi tai ei. Inhottava kohta tarinassa, jonka haluaisi vain kiertää? Ei oikeasti tunnu että aivot toimisivat tänään? Huonompi homma, sormet näppäimistölle ja jatka matkaa, koska tähän et jää.

Näiden syiden takia sinun pitäisi osallistua Nanoon. Kirjoita taas pitkästä aikaan, aloita se tarina jota olet aloittanut ajattelevasi, muttet koskaan ole lähtenyt kirjoittamaan, tai sitten hae vain ekstra motivaatiota jo aloittamaasi kuukauteen. Nyt saadaan paljon aikaa!

Entä jos ei ole mitään mitä kirjoittaa? Mitä sitten! Tässä on vielä hyvää aikaa keksiä, tai voit lähteä kirjoittamaan ilman mitään alkuasetelmaa. Lähde ja katso minne tarina vie sinut. Katso toimitko tehokkaasti ulkopuolisen aika- ja sanarajan pakottamana.

Paljon on kuitenkin sinusta kiinni. Nano on loppujen lopuksi vain deadline ja sanamäärä. Pelkkä nettisivu joka kertoo oletko onnistunut vai et. Se onnistutko on täysin sinusta kiinni, haluatko ja pystytkö siihen. Ei se sinua pistä kirjoittamaan, vaan sen teet itse. Se on vain ulkopuolinen motivaattori, ja samaan aikaan se voi olla juuri se tärkeä menetelmä, jonka tarvitset jotta saisit kaiken irti kirjoittamisestasi. Kokeilematta et voi tietää.

Huomion arvoista on se, että 50 000 sana on eri asia suomeksi ja englanniksi. Englanniksi 50 000 sanaa pidetään vielä lyhyt romaanina (I, the, a, an), kun taas Suomessa se on jo laajempi kokonaisuus. Joillekin se voi olla liikaa, mutta se ei silti estä sinua osallistumasta tähän. Jos tiedät, että ei vain ole mahdollista kirjoittaa tuota määrää, niin ota siitä pois ja järjestä oma Nanosi. Idea tässä on taustalla.

Jos marraskuu ei nyt vain käy, mutta muuten kiinnostaa, niin tämähän on asia minkä voi järjestää itselleen koska tahansa. On myös niin sanottuja camp-nanoja, eli pienemmän porukan oma, ei marraskuussa, järjestämä Nano. Ei siihen tarvita kuin erillinen porukka jonka kanssa otatte yhteisen tavoitteen, jotta kirjoittamisen tuskan ja ihanuuden voi jakaa yhdessä. Toinen hyvä syy ottaa muut mukaan on ryhmäpaine. Kukaan ei halua jäädä jälkeen eikä tavoitteita voi enää muovata halunsa mukaan vaikka siltä tuntuisikin.

Mitä jos et onnistu? Sitä on turha murehtia. Aina tulee uusia hetkiä, ja rehellisesti sanottuna, suurin osa ei pääse loppuun asti. En nyt löydä numeroita, mutta todellakaan kaikki osallistujat eivät "voita" Nanoa. Toiset taas kirjoittavat kaksi Nanoa, 100 000 sanaa, tai enemmänkin, mikä kuulostaa älyttömältä. Miksi edes yritän jos en pysty lähellekään tuota? Koska tämä ei ole kisa. Tämä on tehty kannustamaan kaikkia kirjoittamaan joka päivä.

-

Itse en ole koskaan osallistunut Nanoon. Parina aikaisempana vuonna se on ollut mielessä, mutta jäänyt sitten tekemättä. Ehkä 50 000 tuntuu liian paljolta ja kuukausi liian vähältä. Ehkä minusta tuntui etten kuitenkaan pysty siihen, joten mitä järkeä?

Olen yrittänyt asettaa itselleni tavoitteita, mutta liian löyhästi. Viime vuonna olin kirjoittamassa toista romaania, jolle asetin deadlineksi vuoden lopun. Pitkään näytti siltä, että onnistuisin tässä. Sitten tuli se kohtaus joka sai aivot täysin jumiin. En tiennyt mitä tarinassa tapahtuisi ja yhtäkkiä pysähdyin vain. Teksti kuoli siihen. Ei kestänyt pitkään kun tavoite venyi ja ajattelin, että turha sitä on olla liian tiukka, ja nyt teksti on ollut vuoden ajan koskematon.

Tänäkään vuonna en ajatellut osallistuvani. Yksi iso syy oli se, että olen jo aloittanut uuden romaanin, jota en juuri nyt viitsisi keskeyttää. Haluan saada sen nyt valmiiksi. Mietin kuitenkin, mitä jos pitäisin oman Nanon? Lasken itsekseni mitä olen tehnyt ja katson pääsenkö sinne loppuun asti.

Idea alkoi raapia mieltäni sen verran paljon, että aion osallistua. Kuten jo sanoin, tämä on hyvä tulikoe. Kirjailijan ammatti on haaveeni, joten minun on vain hyvä nähdä pystynkö kirjoittamaan tuon määrän? Itse en siis aio vähentää siitä sanoja. Päivässä se tekee sen 1667 sanaa. Se kuulostaa todelliselta haasteelta. Siitä lähtien kun muistin Nanon, olen yrittänyt kirjoittaa tuon päivittäin. Kiireitä on ollut, mutta kyllä se hyvin onnistuu riippuen tietenkin ihan kirjoitettavasta kohtauksesta. Tavoite olisi siis päästä kirjoittamaan päivittäin, mutta kun se ei ole mahdollista, niin sitten on rutistettava useamman päivän satsi yhdellä kertaa.

Romaanissani on nyt reilu 36 000 sanaa. Vielä on noin viikko ennen marraskuuta ja sitten lähtee. Saa nähdä mitä tästä oikein tulee.

Eli ensimmäinen Nanoni lähtee hyvin: heti viilataan sääntöjä, jotka itse luettelin. Mutta ketä se rehellisesti sanottuna kiinnostaa? Minä teen sen mikä Nanossa on tärkeintä: Kirjoitan, luon. Pakotan itseni tekemään paljon vähässä ajassa.

Olen jo valmiiksi motivoitunut kirjoittamaan nyt kun olen suorittanut armeijan loppuun reilu kuukausi sitten, mutta tämän tulisi antaa vauhtia vielä enemmän. Ja tämän jälkeen todella tiedän kuinka nopea olen kirjoittamaan, miten hyvin pystyn toimimaan kun aikaa ei ole, ja pystynkö kyhäämään sitä aikaa tyhjästä.

Lähdetkö sinä?

***

Aiheesta on laaja keskustelu myös Risingshadon-foorumilla. Siellä muut ovat jakaneet mielipiteensä ja kokemuksensa Nanosta.

***
Vuoden 2013 NaNoWriMo päättyi ja sen jälkeen kirjoitin uuden jutun NaNosta. Tällä kertaa kävin läpi kaikkea mitä opin Nanon johdosta, niin hyvät kuin huonotkin tavat: NaNoWriMo analyysissa - hyödyt ja haitat

4 kommenttia:

 1. Jep, meikäläinen aikoo osallistua ekaa kertaa. Vähän hirvittää, miten kaiken kiireen keskellä tulen ehtimään, mutta olen tullut voittamaan. Koitan etsiä Nanon kautta kirjoitusrutiinia ja sysätä mielessähautuneen romaanikäsiksen kunnolla käyntiin. Enää noin viikko... Huijui.

  VastaaPoista
 2. Samalla ajatuksella lähden itsekin kirjoittamaan. Minulla tällä hetkellä pitäisi aikaa olla, mutta aina tulee yllätyksiä johon ei voi varautua. Mutta parhaani teen, kyllä tässä onnistua pitäisi! Minulla on jo ihan hyvä kirjoitusrutiini, mutta kuten jo tekstissä sanoin, tämä pitäisi olla vielä viimeinen potku eteenpäin. Sitten kirjoitetaan, oli mikä oli. Toivottavasti tämä tsemppaa tarpeeksi (:

  VastaaPoista
 3. Huhhuh, onko Nanon alkamiseen tosiaankin alle viikko enää aikaa?! Kyllä, päätin juuri pari sekuntia sitten, että osallistun kuitenkin vaikka olin jo ehtinyt vakuuttelemaan itselleni että tänä vuonna ei ehdi. Tästä tulee ensimmäinen Nano johon osallistun, ja tähänkin enemmän psyykkisen kuin kirjallisen puolen takia.. Se talviunta -monettakohan vuotta?- nukkuva kirjoitusrutiini kun pitäisi saada hereille vihdoinkin. Ja koeviikon ajoittajilla on selkeästi jotain Nanoon osallistumista vastaan, olen kuullut muidenkin valittelevan tästä. Tällä hetkellä siis alustavana tavoitteena edes muutama kymmenetuhatta sanaa, vaikka kyllähän se "aito" Nano houkutteleekin.

  Nostan hattua, että olet aloittanut näinkin työlään blogin, ja vakaasti uskon että tämä tulee olemaan monelle hyödyksi! Henkilökohtaisesti kiinnostaa suuresti se kirjamessu-postaus kun en itse paikalle pääse.

  Ainiin, onnea Nanoiluun sillekin suunnalle!

  VastaaPoista
 4. Jep, niin se aika vierähtää! Onneksi sentään on se muutama päivää vielä jäljellä. Itse nimittäin tajusin kirjamessujen jälkeen, että minun pitää vaihtaa tekstiä mitä työstän. Otan vanhemman tekstin käsittelyyn, joskin se pitää kirjoittaa melkein kokonaan uudestaan. Joten sinänsä huijaan yhä. Vaikka voin sanoa, että ne ovat vain hyvin laajat muistiinpanot. Tai jotain.

  Itselläkin tosiaan on ensimmäinen Nano, joten katsotaan mitä käy itse kullekin. Kerrohan miten menee (:

  Kiitos, on mahtava kuulla että blogi on löytänyt lukijoita itselleen. Hitaastihan tässä yritetään promota ja saada tätä lumipalloa käyntiin ja maailmalla kuulluksi, mutta varmasti se tapahtuu! Kirjamessu postausta on tulossa ensi viikolla, ja varmaan aika kattavasti. Ainakin useaksi viikoksi siinä on työstettävää kun alan käydä niitä pikku asioita joita mieleeni sain. Muun muassa se miksi kirjoitin väärää kirjaa. Paljon on tulossa, niin täällä kuin omissa teksteissä!

  VastaaPoista