Sairaanhoitaja Judit on kyllästynyt tasapaksuun elämäänsä. Hän päättää ottaa kohtalokkaan hypyn kohti tuntematonta. Vanha työ ja mies jäävät taakse ja uudet kokemukset odottavat. Kuvioihin astuu Juditin vanha ystävä Martta, joka tarjoaa työtä F-Remediumissa. Palkka kotisairaanhoitoyrityksellä on korkea, mutta sille löytyy syynsä. Martalla on Juditille tehtävä myös työn ulkopuolella: Juditin olisi vakuutettava Martan kuolemansairas Mauri-poika siitä, että Jumala ja elämä kuoleman jälkeen ovat olemassa.
Juditin elämä alkaa vinksahtaneen sadunomaisesti. Erityisen hauska lisä on erikoinen kertojahahmo, joka tuo tekstiin toisinaan sivuhuomautuksia, joissa käsitellään ulkopuolisen silmin Juditin psykologista olemusta. Alun jälkeen tarina siirtyy enemmän arkikuvaukseen, työhön ja elämään Helsingissä, kunnes se alkaa saada maagisen realismin, fantasian ja kauhun elementtejä.
Jääskeläinen käsittelee kirjassaan monia teemoja, joista vahvin on uskonto. Uskonto on kiedottu kaikkeen mukaan ja kirjan alkupuolella tuntuu, että monet asiat tapahtuvat vain, jotta Jääskeläinen voisi tuoda uusia näkökulmia pohdintaansa. Muitakin teemoja tuodaan esille: Jääskeläinen pohtii niin kirjallisuutta kuin ihmistä ja ihmisen toimintaa ylipäänsä. Uskonto on silti juonen alkuunpaneva voima. Alun mielenkiintoinen pohdiskelu saa kuitenkin outoja piirteitä, kun siihen alkaa liittyä maagisuutta.
Sielut kulkevat sateessa koostuu monista aiheista ja juonenkoukerot voivat tuntua jopa hämmentäviltä, jos niiden merkitystä ei sen enempää jää pohtimaan. Unenomainen kerronta vaatii lukijalta ajatusta mukaan. Kirjassa on mielenkiintoisia teemoja, joita on käsitelty todella laajasti, mutta juonellisesti tarina jättää toisinaan kylmäksi. Alustamiseen käytetään paljon aikaa, arki tuntuu hieman liiankin arkiselta ja vaikka kirja esittelee kauhuelementtejä, niin kauhukirjakaan se ei ole.
Sielut kulkevat sateessa tarjoaa maagisen näkemyksen niin Suomesta kuin uskonnostakin, kuolevaisuudesta ja maailmankaikkeuden luomisesta. Tähän kaikkeen Jääskeläinen luo mielenkiintoisia näkökulmia. Kirjailijan faneille kirja lupaa tuttua, mutta samaan aikaan uutta. Ne lukijat, joita uskonto ja asioiden symbolinen käsittely taas ei kiinnosta, kirja saattaa jättää yksin kylmään sateeseen.
Arvostelu kirjoitettu Risingshadown sivulle, jonka kautta myös kirja on saatu: Risingshadow, Suomen suurin scifi- ja fantasiakirjallisuuteen keskittynyt sivusto.
Käy lukemassa kirjailija Pasi Ilmari Jääskeläisen blogista kirjan ensimmäiset 95 sivua (linkki)!
Jälkikeskustelu - ei sisällä juonipaljastuksia
Tunnustus: Minä en erityisemmin pitänyt kyseistä kirjasta.
Selitys: Kuten olen jo viikkoraporteissa kertonut, kirja ei oikein ollut se, mitä siltä odotin. Toisaalta, en edes tiedä mitä odotin. Jääskeläinen on ollut lukulistallani jo hyvin pitkään sillä olen kuullut hänen teoksiaan kehuttavan hyvin paljon, niin novelleja kuin romaanejakin. Aikaa ei ole vielä ole ollut ennen tätä.
Kun sain kirjan luettua ja fiilikseni olin lievästi pettynyt, niin en oikein tiennyt mitä ajatella. Ei siinä sinänsä mitään, kaikki ei ole kaikkia varten. Sitten menin katsomaan minkälaisia arvosteluja muilta Jääskeläinen on saanut. Ja voihan että... Luin reilusti yli kymmenen arvostelua eri kirjablogeista ja jokainen oli ylistävä. Huonoin arvostelu oli... en minä edes löytänyt huonoa arvostelua! En edes keskinkertaista. Ja kun monet sanoivat vielä kysen olleen heidän vuoden odotetuin kirja ja täysin sen arvoinen.
Onkohan minussa jotain vikana? Siksi yritin etsiä keskinkertaista arvostelua. Onko ketään toista? Tämä on kun tyhjään taloon huhuilisi, jossa luulisi jonkun toisen olevan, mutta kaikki ovatkin lähteneet jo siistien tyyppien paikkaan. Olen täällä yksin. (Ei! En olekaan! Löysin Sallan lukupäiväkirjan arvostelun, joka ei myöskään hullaantunut kirjasta: arvostelu)
Silti minua vähän harmittaa, etten löytänyt kirjasta "sitä" mahtavuutta joka koukutti muita. Joka tapauksessa aion lukea Jääskeläisen aiempia kirjoja ja novelleja, jos ne sitten nappaisivat paremmin ja tajuaisin mistä hänessä on oikein kyse?
Yksi mitä mietin on se, että tarinassa ei tuntunut olevan mitään järkyttävää juonenkäännettä ja se oli varsin hidas. Olenko minä sitten sellainen lukija, joka kaipaa vain nopeasti pureskeltavaa viihdettä jossa aivoja ei tarvita? Toivottavasti en. Gulp.
Jälkikeskustelun juonipaljastuksia sisältävä osio
Kuten arvostelussa sanoin, alku viehätti. Se todella tuntui joltain oudolta modernilta sadulta, jossa mikään ei ole kuten sadussa pitäisi olla. On keski-ikäinen nainen joka on kyllästynyt elämän tilanteeseensa, onko tämä sadun alku vai? Se tuntui siltä vielä vahvemmin kun sivuhuomauttaja tuli mukaan, josta pidin hyvin, hyvin paljon. Se tuntui niin oudolta ja sopimattomalta ja samaan aikaan mietin, miksei kukaan ole keksinyt tätä aiemmin. Käsitellä kirjan hahmoja aitoina psykologisina kokonaisuuksina objektisesti sivusta. Mahtavaa!
Sitten mielestäni alamäki alkoi. Alkoi arki uudessa talossa ja no, siltä se tuntui. Se oli vain arkielämää ilman mitään erikoista. Toki juoni kulki taustalla, mutta jotenkin se tavallisuus kyllästytti minua.
Mitä sitten tapahtui, oli tämä uskonnollinen pohdinta. Mielestäni se on vähän riskialtista lähteä uskonnosta kirjoittamaan, mutta Jääskeläinen oli käsitellyt sitä varsin hyvin kaikista näkökulmista. Hän ei ehdottanut mitään totuutta vaan pohti asiaa. Mutta. Sitten kun juoni kunnolla alkoi ja "syväläiset" tulivat kuvioihin, niin uskonoto oli näiden takana. En pidä itseäni uskonnollisena, en rukoile tai edes ajattele uskontoa arkipäivisin, kuka tietää koska viimeksi, mutta silti en pitänyt sopivana ratkaisua jossa uskonto aiheutti tämän ongelman ja toimi tarinan "vihollisena". Harras rukoilu teki ihmisistä hirviöitä ja uskonnolliset ihmiset haluavat tappaa toisin ajattelijat ja murhata. Kyllähän näin valitettavasti on, mutta mielestäni se tuntui liian syyllistävältä, vaikkei tätä missään nimessä ollut. Minä vain käsitin asian näin kun hyvät ateistit yrittävät vain auttaa muita.
No joo, menee vähän provsoivaksi. En ole edes varma miksi tunnen näin, minä kun en ole uskonnollinen.
Toinen mistä en vain pitänyt oli se, että H.P. Lovecraft oli otettu mukaan. Jotenkin se, että käytetään toista hahmoa ja hänen luomaansa maailmaa omansa pohjana ja taustana tuntui minusta hieman tylsältä ja ehkä liian helpolta. Miksei voinut olla jokin uusi, erilainen ratkaisu? On toki hienoa miten oikea henkilö oli sidottu tähän omaan tarinaan, mutta silti olisin arvostanut omia hirviöitä.
Bloggarit ovat olleet innoissaan lukijasta, joka jollain tavalla kuvaakin heitä, henkilö joka miltei elää kirjoista. Se oli ihan hauska idea, mutta se kuten moni muukin asia jäi mielestäni liian irtonaiseksi. Meillä oli lukija joka pelasti hahmomme kuolemalta useamman kerran ja oli muutenkin mukana, mutta loppujen lopuksi hänestä ei saanut mitään irti.
Ei Sielut kuitenkaan huono lukukokemus ollut. Se oli vain keskinkertainen. Siinä oli hauskoja ideoita ja kyllä minä halusin tietää mitä hahmoille tapahtuu. Se jokin vain puuttui, se joka olisi vetänyt minut mukaansa ja saanut todella pitämään siitä. Maailma ja juoni olisi pitänyt olla mielenkiintoisempi.
Ehkä jokin aiempi Jääskeläinen uppoaa paremmin?
Miksi harmistua siitä, ettei pitänyt jostain kirjasta, josta moni muu on pitänyt? Makuja on monia ja kullakin on syynsä pitää tai olla pitämättä jostain kirjasta. En tiedä yhtään kirjaa, josta aivan kaikki tykkäisivät.
VastaaPoistaKannattaa myös muistaa, että kirjoista bloggaavat ovat vain hyvin pieni otanta kaikista lukijoista. Ulkopuolelle jää tuhti määrä lukijoita erilaisine mielipiteineen ja lukukokemuksineen. :)
Näinhän se on, tiedän (:
PoistaYritinkin sanoa jotain sen tapaista, että eihän mikään voi miellyttää kaikkia. Itseä hieman harmitti tässä juuri se, että kaikki muut olivat kokeneet sen pysäyttävän kokemuksena. Se jätti sellaisen olon että jäin nyt jostain hienoista paitsi.
Tottahan se on, enhän minä lopulta lukenut kuin "vain" sen kymmenisen arvostelua. Ei minua oikeastaan muuten harmita, että minulla on eriävä maku kuin muilla. Jos ei nappaa, niin ei. Tässä saattoi olla myös se, että odotukset olivat niin korkeilla ja Jääskeläinen vaikuttaa niin sympattiselta mieheltä, että haluaisin pitää hänen tekstistään todella paljon.
Kokemus tämä nyt ainakin oli, ja kuten sanoin, aion ainakin yrittää uudestaan miehen tekstejä! Jos ei, niin ei. Sitten luetaan jotain muuta (:
Nopeasti etenee, kun sattui tänään käteen Harjukaupungin salakäytävät 5€ löytyhyllystä. Eli luen täysin epäkronologisessa järjestyksessä hänen teoksiaan.
VastaaPoistaMinulla on tuo Harjukaupunki hyllyssä, mutten ole vielä lukenut. Eli epäkronologisesti etenen minäkin. ;)
PoistaTäältä huhuilee nyt yksi, joka vasta eilen sai kirjoitettua esittelyn kirjasta ja lukukokemuksestaan (=kuuntelukokemus). En ole aiemmin lukenut blogijuttujakaan kirjasta, koska koetin pitää itseni 'puhtaana' vaikutelmista, mikä ei ole ollut helppoa (oli jätettävä hetkeksi kirjailijan some-seuraaminenkin).
VastaaPoistaKirja oli minulle yksi syksyn 2013 odotetuimpia ellei odotetuin teos. Sitten se ei vain lähtenytkään vetämään ja jouduin jättämään sen toistaiseksi kesken. Olin järkyttynyt. Missä oli vika, minussa? Nyt kuuntelin kirjan lopulta äänikirjana.
Allekirjoitan kirjan hitauden. Alku on hi-das (jopa tylsä, jos uskallan tunnustaa, ja miksen uskaltaisi...). Tavaraa on aivan mahdottomasti, ja meno on synkkää. Yhtään ei löytynyt huumoria, mitä jäin kaipaamaan. Tuli tunne, että olen hieman liian tyhmä ymmärtämään kirjaa kunnolla. Niin varmasti olenkin.
Onpas mukava (kirjailijan kannalta epämukavaa), että löytyi sukulaissielua. Tämähän oli yksi blogien hehkutetuimmista kirjoista, joten kun etsin muita mielipiteitä, tuntui tulevan ähky. Harva vaan osui minun kanssa yksiin. Se on se mystinen jokin, joka ei onnistunut. Palikoita on, kuten mainitsit, mutta jotenkin siitä ei muodostu sellaista rakennelmaa kuin olisi pitänyt?
PoistaJoo, juuri noin se menee. Ainekset ovat kasassa, laadukkaatkin sellaiset, mutta lopputulos ei vain ole ihan sellainen, joka minua puhuttelisi toivotulla tavalla. Nämä ovat niitä kuuluisia makuasioita, joista ei kiistellä kannata, mutta joita on kiva vertailla. Monet ovat tästä kirjasta suorastaan hurmioituneet. Minua lähinnä hämmensi. Arvoituksellista!
Poista