keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kirjoittamisesta: Miksi sinun tulisi osallistua kilpailuihin?

Tässä on usein ollut jotain tekstiä, jossa kerron tarkemmin mistä on kyse, mutta otsikko on tällä kertaa aika kattava. Kunhan kerron mitä hyötyjä kilpailuissa on.

Tänä päivänä voi löytää jos jonkinlaista kirjoituskilpailua ja -kutsua. Kilpailuiden ohjeet vaihtelevat rajusti: pituusrajoitus voi olla 2000 sanasta 50 sivuun ja kokonaiseen romaaniin, genre voi olla mikä vaan, hieman rajatummin scifiä tai fantasiaa tai sitten jotain tiettyä alalajia.

Tulisiko sinun etsiä näitä ja osallistua? (Juonipaljastus: totta kai.)

Kilpailuista
Kuten yllä mainittu, kilpailuja löytyy monenlaisia. Lähes poikkeuksetta kokoajan on jokin kilpailu avoinna ja jos ei juuri sillä hetkellä, voi muistella mitkä kilpailut järjestetään vuosittain. Useimmat kilpailut ovat genrekirjoittajille (scifi, kauhu, fantasia, uuskumma). Kuten olen aiemmin käsitellyt, genrekirjoittajat tuntuvat muutenkin olevan aktivoituneempia novellien suhteen. Esimerkiksi Portti-lehti ja Nova järjestävät joka vuosi novellikilpailut ja sitten tehdään novellikokoelma, johon halutaan cyberpunk- tai splatter-tekstejä. Onneksi toisinaan löytyy myös kilpailuja, joihin otetaan tavallisemmatkin tekstit mukaan.

Mitä voittajat saavat, vaihtelee myös suuresti. Osassa on rahaa, esimerkiksi Portti jakaa 4200 euroa rahaa, josta voittaja saa 2000 euroa. Sama koskee J.H. Erkon kilpailua, jossa kolme parasta saa 2500, 1700 tai 1000 euroa. Mutta aina raha ei ole palkinto, vaan joskus kyse on "pelkästä" kirjoituskutsusta, jonka perusteella kootaan novellikokoelma. Se, että saat tekstisi viralliseen tai vähemmän viralliseen kokoelmaan on palkinto itsessään.

Kilpailujen löytäminen on toisinaan hankalaa, netti on kuitenkin paras ystävä. Kirjoittajien keskustelufoorumeissa usein jaetaan kilpailut ja löytyyhän joka kilpailulle oma nettisivu. Hankalaa tästä tekee sen, että vuotuisia kilpailuja on vain muutama, jo mainitut Portti, Nova ja J.H. Erkko. Muut täytyy etsiä erikseen. Joka vuosi nimittäin löytyy uusia kerran järjestettäviä kilpailuja, esimerkiksi vuonna 2012-2013 oli Novelli palaa! -hanke jossa haettiin nuoria novellikirjoittajia. Toinen oli Gummeruksen viime vuonna järjestämä romaanikilpailu, tänä vuonna Otava järjestää omansa, tällä kertaa nuorten romaanikilpailun.

Kilpailuja tulee ja menee vähän väliä, joten kannattaa olla tarkkana. Usein kirjoittajat ovat sen verran mukavia, että myös jakavat nämä kilpailut eteenpäin, ja niin sinunkin kannattaisi.

Ja sitten: Miksi niihin kilpailuihin kannattaa osallistua?

Deadline
Eräs suurimmista kilpailun tarjoamista hyödyistä on deadline. Toiset kirjoittavat luontaisesti näin, toisille se voi olla ensi kerta. Nyt ainakin pääset kokeilemaan minkälaista on kirjoittaa, kun teksti pitääkin olla valmis tänä tiettynä päivänä. Yhtäkkiä sinulla ei olekaan koko loppuikääsi käytettävissä, vaan rajattu määrä päiviä jolloin se on lähetettävä, jos haluat osallistua.

Deadline voi olla se ulkoinen tekosyy, vähän niin kuin NaNoWriMo, jonka tarvitset kirjoittamistasi varten. Sen sijaan, että haaveilet kirjoittamista, mutta työnnät aloittamista jatkuvasti kauemmas, on sinun nyt otettava itestäsi niskasta kiinni ja konkreettisesti aloitettava. Tähän tiettyyn päivään mennessä teksti on saatava valmiiksi, ja toisin kuin sinä itse pystyt tehdä omille deadlineille, tämä ei siirry mihinkään.

Sama koskee hiomista. Toisilla on huono tapa jäädä hiomaan tekstejään loputtomasti kunnes ei enää edes tunnista tekstiä jota lähti kirjoittamaan. Nyt sinun on pakko asettaa se viimeinen piste ja sanottava, että nyt teksti on valmis.

Parhaassa tapauksessa huomaat, että otat itsellesi deadlinen jokapäiväiseen kirjoittamiseesi ja asetat itsellesi takarajoja, joihin mennessä teksti on saatava valmiiksi. Näin kirjailija Piia Kaikkonenkin teki. Hän päätti, että on valmis romaaninsa kanssa vuoden loppuun mennessä ja hän oli.

Inspiroi
Hetkinä jolloin tuntuu, ettei ole mitään kirjoitettavaa, ettei keksi mitään, kilpailu voi tarjota vastauksen: kirjoita nyt tästä asiasta ja näin pitkästi. Toisinaan ohjeet ovat hyvin laajoja eivätkä tarjoa itsekseen mitään vastausta, mutta toisinaan löytyy hieman tarkempia määritelmiä mitä pitää tehdä. Sieltä voi löytyä vastaus. Päätät osallistuvasi kilpailuun, joten nyt alat kehittämään tämän tyylistä tekstiä.

Testaa itseäsi
Kilpailu voi tarjota parhaimmillaan uuden kirjoituskokemuksen. Miten pystyt kirjoittamaan kun sinulla on ohjeet ja aikaraja? Pystytkö kirjoittamaan novellin, jossa on fantasiaelementtejä tai pystytkö pitämään tekstisi alle kahdenkymmenen sivun? Nyt sinulla on syy kokeilla ja katsoa, mitä pidät tästä kirjoitustyylistä tai -tavasta.

Puhdas arvio
Yksi plussa, mitä kuulin Helsingin kirjamessuilla sanottavana (linkki) oli se, että tekstisi arvioidaan täysin anonyymisti. Saat vihdoin palautetta, jossa läheiset eivät sano sen olevan hyvä vain koska tuntevat sinut. Hieman jo maineikkaimmilla, tämä on myös hyvä hetki testata osaavatko he yhä kirjoittaa ilman nimensä tuomaa kunnioitusta. Arviossa on lopulta kyse vain tekstistäsi, ei sinusta itsestä.

(Ei, tätä kohtaa ei kannata ottaa liian vakasti. Kilpailuihin kun osallistuu toisinaan satoja, niin se, ettei pääse voittajiin, on (valitettavasti) varsin todennäköistä. Mutta näistä ei tule missään nimessä masentua ja jos ei yritä, niin silloin ei ainakaan voi voittaa. Kirjoittaminen itsessään ja se, että sait tekstin valmiiksi, on itsessään suuri hyöty. Tuli sijoitus tai ei, niin joka tapauksessa kirjoittaminen jatkuu heti kun teksti on valmis.)

Hyöty tulevaisuudessa
Sijoittumalla kilpailuissa voit parantaa mahdollisuuksia saada kirjasi kustannettua.

Jos voitat, sinulla on jo hieman tunnustusta joka tuoda kustantajalle esille. Olen varma, että se jo herättää tekstisi lukijan huomion tuhansista muista käsikirjoituksista. Kävihän haastattelemalleni Nina Hurmalle niin, että hän sai kustannussopimuksen juurikin koska osallistui novellikokoelmaan. Se antoi mahdollisuuden päästä Gummeruksen luo ja se taas teki romaanin julkaisemisen todeksi.

Kun taas saat romaanisi vihdoin julki, niin sinulla on mahdollisesti jo nimeä. Alaa seuraavat voivat huomata nimesi ja muistaa sinun jonkin kilpailun voittaneista. Tämä voi hyödyntää myyntiäsi ja herättää kiinnostusta myös muita tekstejä kohtaan.

Palkinto
Niin, ja onhan siellä myös se palkinto. Toisinaan se voi olla enemmän tai vähemmän rahaa, tai sitten se, että saat kokoelman josta voit löytää oman nimen. Tämä jos jokin varmasti inspiroi kirjoittamaan.

***

Viikoraporteissa olen jo maininnut, että olen osallistunut kilpailuihin viime aikoina. Minulla on paljon novelli-ideoita ja nyt haluan toteuttaa ne. Kuten olen käynyt aiemmin läpi, novellien yksi hyöty on se, että voit kirjoittaa nopeita ja lyhyitä projekteja valmiiksi, saada niistä palautetta ja siirtyä jo seuraavaan ideaan.

Totta kai yritän osallistua kilpailuihin niillä kaikilla, joilla on sellainen mahdollisuus (minun tapauksessani se tarkoittaa sitä, että teksti ei ala yhtäkkiä laajeta romaanimittoihin). Toivon, että näistä tulisi jotain ja saisin sijoituksia, mutta kuka tietää. Ehkei sieltä mitään tulee, mutta se ei haittaa. Voittaminen on enemmänkin plussaa, kuin "häviäminen" olisi miinusta. Nyt saan tekstini valmiiksi ja pääsen harjoittelemaan monella hyvin erilaisella kirjoitustyylillä.

4 kommenttia:

  1. Lista kirjoituskilpailuista löytyy täältä: http://www.teonsana.net/kirjoituskilpailuja/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jees, tuo on hyödyllinen linkki johon itsekin törmään lähes joka kerta kun etsin kilpailuja. Hyvä, varsinkin ei-genre kirjoittajille. Muille, jotka ovat valmiita kirjoittamaan aaveista ja avaruusaluksista, on vielä enemmän. Tuonne ei ole kaikkia tullut, muun muassa URS:n kilpailuja ei näy.

      Kiva kun jaoit linkin, itse en tätä(kään) muistanut laittaa!

      Poista
    2. Teonsana löytyy myös facebookista, sieltä minä useimmin saan tiedon uusista kisoista.

      Ja jos jotakin ei ole Teonsanan listalla mainittuna, ainahan sinne voi vinkata niistä... :3

      Poista
    3. Löytyy vai? Tämä oli täysin uusi tieto, joten kiitos! Ehdottomasti lisään itseni sinne.

      Poista