keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Haastattelu: Kirjailija Jussi Katajala

Samaisessa tapahtumassa, jossa tapasin ja pääsin haastattelemaan Mia Vänskää, oli myös novellikirjailija Jussi Katajala. Siinä missä Vänskän haastattelu avasi romaanikirjoittamisen ja julkaistuksi tulemisen saloja, raotti Katajalan haastattelu novellien maailmaa. Kataja on julkaissut uransa aikana noin 50 novellia erilaisissa genrelehdissä ja antologioissa. Viime kesäkuussa hän julkaisi ensimmäisen oman teoksensa, novellikokoelman Leonradon rasia. Hän on myös mukana erilaisten pienkustantamoiden kanssa, joten kokemusta häneltä ainakin löytyy!

Jussi Katajala

Haastattelu Sellon kirjastossa 14.5

Mitä kirjoitat ja miten prosessisi etenee?
Olen kirjoittanut usean eri genren novelleja: scifiä, fantasiaa, kauhua ja dekkareita. Romaania en ole kirjoittanut siitä yksinkertaisesta syystä, että sopivaa aihetta ei ole tähän mennessä löytynyt. Ideani toimivat yleensä paremmin novellimitassa.

Aloitan kirjoittamisen usein synopsiksella, jossa luonnostelen tarinan pääkohdat. Kun minulla on tämä lyhyehkö suunnitelma, aloitan varsinaisen tarinan kirjoittamisen. Kirjoittaessani pyrin pysymään suunnitelmassa välttääkseni turhan rönsyilemisen. Tämä myös edesauttaa sitä, että kirjoitan tekstini vain kertaalleen, eikä se vaadi suurempaa editointia. Tyylini on hyvin tiivis ja sen sijaan, että joutuisin tiivistämään novellejani tiettyyn sivu- tai sanamäärään, on minua toisinaan pyydetty laajentamaan niitä.

Koska kirjoitat ja miten paljon?
Olen kokopäiväisesti töissä, joten kirjoittaminen sijoittuu usein iltoihin. Kirjoittamiseni on muuten jaksoittaista ja toisinaan kirjoitan päivittäin, toisinaan harvemmin.

Missä tekstejäsi on julkaistu, ja miten joku toinen voisi saada novellinsa julkaistuksi?
Olen julkaissut useissa lehdissä ja antologioissa. Lehtiin pääsee parhaiten kirjoituskilpailujen kautta ja antologioihin on usein julkinen kirjoituskutsu, joten kirjoittajan on hyvä olla hereillä ja seurata kilpailuja ja kirjoituskutsuja. Jokavuotisten Portin ja Novan lisäksi myös Tähtivaeltaja-lehti järjestää satunnaisesti kirjoituskilpailuja. URS:n ja Osuuskumman tulevista antologioista löytyy tietoa niiden Facebook-sivuilta. Antologioissa on yleensä tietty teema tai genre, johon on mukauduttava, mutta rajoittamisen sijaan ne tuovat mukavaa vaihtelua ja valmiin ajatuksen josta kehittää tarina.

Mikä URS on?
URS eli Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio on vuoden 2010 aikoihin aloittanut kirjallinen liike. Idea syntyi kun todettiin, että spefi-kirjallisuudessa on menty vähän liian taiteellisen suuntaan. Kyseessä on siis eräänlainen vastareaktio, jossa palataan takaisin ”vanhaan”, eli enemmän seikkailullisiin tarinoihin. URS on julkaissut antologioita netissä ja viime aikoina enemmän painettuna. Antologioita on julkaistu erilaisten yhteistyöprojektien kautta, mutta 2013 aloittanut Kuoriaiskirjat tarjonnee pysyvämmän kanavan URS-julkaisuille.

Keitä ovat suosikkikirjailijasi?
Omia suosikkikirjailijoitani ovat muun muassa Arthur C. Clarke, H.P. Lovecraft, Stephen King, Boris Hurtta ja Kari Nenonen. Mielestäni kirjoittajan tulisi lukea mahdollisimman laajasti saadakseen erilaisia ideoita ja nähdäkseen miten eri genret toimivat. Scifiä ja fantasiaa kirjoittaessa voi siis hyvin lukea vaikkapa dekkareita, eikä yhteen genreen kannata jäädä jumiin.

Miten paljon teet taustatyötä?
Teksteissäni on usein mukana jotain historiallista, aihealue kun on kiinnostanut minua pienestä pitäen. Se kuitenkin tarkoittaa sitä, että jokaisen tekstin kohdalla minun on tehtävä jonkin verran taustatyötä. Usein tarinan ideointi lähtee liikkeelle aikakaudesta. Kun olen löytänyt oikean ajan, etsin sen sisältä ideoita joita laajentaa tarinaksi, siirryn siis suuresta pienempään. Google ja Wikipedia auttavat löytämään perustietoa, mutta jos haluaa tietää enemmän, on mentävä kirjastoon. Tietoa löytyy suomeksikin, mutta useimmiten lähteinä on käytettävä myös englanninkielisiä tai muulla kielellä julkaistuja kirjoja.

Mitä vinkkejä sinulla on muille kirjoittajille?
Kirjoittajana suosittelen verkostoitumaan muiden harrastajien kanssa. Heidän kanssaan on hyvä jakaa muuten yksinäisen harrastuksen eri osa-alueita. Esimerkiksi Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry:n kautta voi löytää samanhenkisiä kirjoittajia, joilta voi saada palautetta kirjoitusprosessin aikana sekä pallotella erilaisia ideoita.

Mitä teoksia sinulta on tullut ja mitä uutta on odotettavissa?
Novellikokoelma Leonardon rasia ja muita historiallisia tarinoita on ensimmäinen oma teokseni. Se on julkaistu Osuuskumman kautta ja sisältää aikaisemmin julkaistuja novellejani sekä pari uutta novellia. Muita tulevia kokoelmia, joista voi löytää tekstejäni, on Stepanin koodeksi -antologian myöhemmin tänä vuonna ilmestyvä jatko-osa sekä Praedor – Kirotun maan kulkijat.

Linkkejä:
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry
URS, Uusrahvaanomainen spekulatiivinen fiktio
Aavetaajuus
Osuuskumma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti