maanantai 7. heinäkuuta 2014

Kirja-arvostelu: Tähtiin kirjoitettu virhe - John Green

4/5 pistettä - nuortenkirja - noin 340 sivua - alkuperäinen nimi: The Fault in Our Stars - julkaistu vuonna 2012, suomennettu 2013 - kustantanut WSOY - kirjastolaina

 Nuortenkirjailija John Green on kerännyt Amerikassa suosiota jo jonkin aikaan, mutta vasta hänen viimeisin, Tähtiin kirjoitettu virhe, löi hänet todella läpi. Kirjasta on tulossa tänä kesänä samanniminen elokuvaversio. Greenin muita kirjoja ovat muun muassa Paper Towns ja Looking For Alaska, Tähtiin kirjoitettu virhe on hänen ainoa suomennoksensa.

Hazel on kuusitoistavuotias ja hän sairastaa kilpirauhassyöpää. Niin hän itse kuin hänen perheensäkin haluaisivat Hazelin olevan "normaali" nuori, mutta syövällä on ikäviä sivuvaikutuksia ja yksi niistä on se, ettei tavallisuuteen ole mahdollisuutta. Hazelin elämä junnaa eteenpäin syöpäkokousten ja kotona istumisen välillä aina siihen asti, kunnes hän kokouksessa tapaa Augustuksen, nuoren ja komean pojan, joka päättää tehdä kaikkensa hurmatakseen Hazelin.

Minä-kertoja Hazel on sympaattinen kertoja. Kirjan suuri elementti, nuori jolla on syöpä, on toteutettu todella hienosti. Sen sijaan, että Green mässäilisi tällä, hän onnistuu luomaan hahmoon todellista tunnetta. Totta kai syöpä on iso osa kirjaa ja muutaman kerran sitä tuntuu olevan liiankin paljon, mutta tätä näiden ihmisten elämä on. Syöpä tuntuu todellakin koskettavalta ja epäreilulta hahmoa kohtaan, ei kenenkään tulisi kohdata tällaista elämää. Muihinkin hahmoihin on saatu hienoa eloa, eivätkä ne ole aina sellaisia, mitä luulisivat olevan.

Green on tunnettu nokkelasta kirjoittamisesta, ja vaikka sitä on hauska lukea, tuntuu se toisinaan hieman liian kasvoille käyvältä. Hahmojen ironinen symbolien käyttö tuntuu älyttömältä, vaikka onkin ah-niin-nerokasta. Toisinaan Green heittäytyy todella luovaksi ja irrottaa lukijan, mutta aina hän osaa napata heidät mukaan. Vaikka Hazelin kohtaloa tuskin itse kohtaa, on hänen tekemisissään useita samastuttavia asioita. Nuoret tuntuvat pääosin todellisilta nuorilta, oli heillä minkälaisia ääritekoja vain.

Itse kirjoitus on sulavaa ja luvut menevät hurahtaen läpi. Suomennos on hyvää tasoa, muutamaa poikkeusta huolimatta, varsinkin näiden "nuortensanojen" kanssa, kuten "spoilausvaroitus".

Hazelin ja Augustuksen tarina on hurmannut koko maailman, mutta sille on myös syy. Green on kirjoittanut erinomaisen nuoren romaanin, johon genren ulkopuolisetkin voivat tutustua. Se on koskettava tarina, joka onnistuu erinomaisesti luomaan aitoja suhteita niin hahmojen kuin lukijankin välille.

Jälkikeskustelu - Sisältää lieviä juonipaljastuksia
Olen lukenut viime aikoina muutamia nuortenkirjoja, genre josta en erityisesti pidä. En mitenkään halveksi tai vihaa, se ei vain sytytä minua sen enempää. Luin Greeniltä aiemmin Paper Townsin, arvostelu on tulossa myöhemmin, eikä se oikeastaan ollut edes mitenkään ihmeellinen. Tätä oli kuitenkin kehuttu niin paljon, että pakko sekin oli lukea. Pelkäsin kyllä, että ennakko-odotukset olivat liian korkeita ja siksi kirja tuntuisi pettymykseltä.

Ei se täydellinen napakymppi ollut, mutta todella hyvä kirja silti. Onnistui se saamaan minutkin hieman liikuttuneeksi, mikä on saavutus jo itsessään, itse kun olen aika kivikasvoinen kaveri. Kyllä, mielestäni tätä on hieman liioiteltu, kaikki kun nostavat tämän maailman parhaaksi kirjaksi, mutta on se silti hyvä.

(Hauska huomio: luin kirjaston kirjan ja huomasin eräiden sivujen olevan rypistyneitä, sitten tajusin, että ihmiset ovat itkeneet juuri tässä kohtaa. Tämä oli mielestäni todella suloista ja kertoo kirjojen voimasta. Minun mielestä on mahtavaa, että tätä vielä viedään eteenpäin, muut näkevät toisten tunteet suoraan sivuilta. Missä tällaista muka tapahtuu?)

Mistä en tosiaan pitänyt oli esimerkiksi Augustuksen ironisesta tupakan pitämisestä. Mielikuva siitä tuntui vain äärimmäisen typerältä. Mikä taas oli yllättävää ja hienoa, oli se, miten konservatiivisessa Amerikassa isä ja äiti vaihtoivat paikkoja, siis isä oli tunteellisempi. Tämä oli mielestäni koskettavaa.

Kirjassa oli paljon hyvää, joskin oletin (halusin) sen loppuvan eri tavalla. Onhan tämä yhdellä tapaa 2000-luvun Romeo ja Julia.

6 kommenttia:

 1. Kaikki jotka pistävät yhtään nokkaansa blogiini tai minnekään läheisyyteeni tietävät varmaankin tunteeni tätä kirjaa kohtaan. :D Tähtiin kirjoitettu virhe on pahin kyynelten vuodattaja jonka olen koskaan lukenut. Olin vain kirjaimellisesti raunioina kirjan jälkeen ja luinkin heti seuraavana päivänä uudestaan, jotta en varmasti parantuisi. Nyt odotellaan vain perjantaita ja leffaa.... (Pitäänee varata teatteriin nenäliinavuori :D)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä arvostelusi muistuu mieleen :) Itse asiassa, se oli ensimmäinen kerta kun kuulin kirjasta jotain, olin vain tehnyt ensimmäisen arvioni kirjasta kannen perusteella, joka on ehdottomasti MAAILMAN RUMIN KIRJAN KANSI IKINÄ. KOSKAAN. Se on todellakin ydinjätettä. Oksennus.

   Ja mielestäni Gusin näyttelijä ei yksinkertaisesti ole hyvännäköinen. Mutta niin. Muuten kiva.

   Poista
 2. Minäkään en ole nuorten kirjojen ystävä, mutta John Greeniltä olen lukenut melkein kaikki kirjat. Tosin siitä syystä, että olen vuosia seurannut John Greeniä Vlogbrothersien kautta. Paper Towns oli ensimmäinen lukemani kirja häneltä ja varmaan siitä syystä suosikkini (luin sen aikana jolloin voisin kai sanoa kuuluneeni nuorille tarkoitetun kirjallisuuden kohderyhmään). Tähän uusimpaan olin kuitenkin erittäin pettynyt ja kuulun siihen vähemmistöön, joka ei erityisesti liikuttunut kirjasta vaan pikemminkin ärsyyntyi kirjan hahmoista. Suureksi osaksi syy oli varmasti liiallisessa hypetyksessä, joka nosti odotukset liian korkealle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähtiin kirjoitetun virheen hype todella on suuri. Itsekin halusin lopulta lukea sen, kun kaikki kehuivat sitä, mutta epäilin suuresti voisiko se liikuttaa minua koska olin nähnyt jo kymmeniä ja kymmeniä kertoja kuinka kaikki sanovat, miten se on maailman koskettavin kirja. Itselle tämä luo vaan niitä odotuksia, joita on usein vaikea ylittää. No, kyllä se liikutti ja oli hyvä, muttei niin maailmaa mullistava, kuin oli annettu ymmärtää :)

   Poista
 3. Rakastan tätä kirjaa ja oikeasti olen vain niin in lööv tähän kirjaan... kävin katsomassa elokuvissa ja itkin suosittelen kaikille., niin tytöille että pojille kirjan lukemista ja elokuvan katsomista♥

  VastaaPoista