sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Viikkoraportti: 4 - Yöstoori, novelli ja paikallaan junnaava romaani

Nano lähti alkuun niin hyvin liikkeelle. Nyt ollaan pahasti jäljessä ja tarina junnaa jo ties monettako päivää paikallaan. Jotain sentään olen saanut aikaan, kiitos Yöstoorin. Onneksi blogiin on tulossa kaikkea hyvää. Tämä kaikki unohtui illalla kun pääsi näkemään jotain kaunista, Gravityn.
Gravity
Lyhyt mainostus: menkää ja katsokaa. Äärimmäisen hyvä elokuva. En oikeasti tiedä, onko mikään elokuva mykistänyt minua samalla tavalla ja pakottanut istumaan salissa vielä lopputekstien ajan, ihan vain koska ei keksi mitään mitä sanoa tai tehdä. Jännittävämpi kuin mikään kauhu-trilleri-jännäri, koskettavampi kuin mikään draama. Yksinkertaisesti elokuva parhaimmillaan.

Yöstoori

Perjantaina Lumon kirjatossa järjestettiin Yöstoori niminen tapahtuma, jonka vetivät paikalla olleet kirjastonhoitajat sekä kirjailijat Mike Pohjola ja Nina Hurma . Tapahtuma aloitettiin kuudelta, jolloin tutustuttiin muihin. Sitten aloitettiin oman novellin kirjoittaminen. Ohjeet olivat onneksi hyvin löyhät, ainoa vaatimus oli, että ensimmäisen osan lopussa päädytään unimaailmaan. Toista osaa kirjoitettiin joskus kahdentoista jälkeen yöllä, sitten keskellä yötä herätettiin kirjoittamaan tajunnanvirta tekniikalla. Aamulla muutaman tunnin unien jälkeen herättiin ja jatkettiin kirjoittamista.


Minulla oli tapahtumassa hauskaa ja oli erikoista kirjoittaa kirjastossa keskellä yötä. Jotenkin oletin sitä, että sukupuolijakauma ei mene aivan tasan, mutta kun meitä oli 21 ja poikia oli 3, niin huomasin ettei se ole ollenkaan tasan. Koskeekohan tätä muutenkin kirjoittamista, vai vain tätä tapahtumaa? Itselle erikoista tässä oli se, että meidän piti roolipelata hahmoillamme, eli mennä ja esittää että sinä olet itse hahmo, ja keskustella toisen hahmon kanssa. Ihan erikoistahan se oli, mutta ei niin minun juttu. Ongelmana vielä kun oli se, että novellini hahmo ei puhu itse tekstissä kuin puolikkaita repliikkejä, jos niitäkään.


Tulevaa materiaalia
Koska pääsin tapaamaan nämä kaksi kirjailijaa, Pohjola ja Hurma, käytin tilaisuuden hyödyksi ja pyysin heidät haastateltavaksi. Molemmat suostuivat, joten heidän haastattelujaan kirjoittamisesta on syytä odottaa. Kysymykset keksittiin lennossa, mutta pyrin keskittymään asioihin, jotka kirjailijoiksi haluavia kiinnostaisi. Jos kaikki sujuu hyvin, niin toinen haastatteluista olisi tämän keskiviikon juttu, toinen ensi keskiviikon.

Perjantaina julkaisen vihdoin Metro 2033 -kirjan arvostelun.

NaNoWriMo päivitys siirtyy vasta itse Nanon jälkeen, jossa käsittelen sitä mitä kaikkea tästä on opittu, olenko kokenut Nanon hyödylliseksi.

Sen lisäksi saattaa tulla pieni juttu tajunnanvirta-tekniikasta, mutta on hyvin mahdollista että lykkään senkin vasta myöhemmäksi.

Viimeisimmäksi, uskon julkaisevani Yöstooria varten kirjoittamani novellin myös täällä. Se, koska se on valmis, en vielä osaa sanoa.

Omaa kirjoittamista

Viikko 4.11 – 10.11 – NaNoWriMo jatkuu
Ma: Päivän ainoa kirjoitushetki oli laivassa, joka heilui niin että oksetti. Kirjoitettu kuitenkin illalla vähän. Puolessa tunnissa 483, toisessa 520. Ei todellakaan hyviä saavutuksia. Pistetään väsymyksen ja muutenkin huonon olon piikkiin. Itse kirjoitettua tuli kolmas luku loppuun ja neljättä aloitettu. Plussaa on se, että sain ajateltua muutaman pari lukua taas selväksi.
Ti: Reilu 40 minuuttia ja 908 sanaa, jatkettu neljättä lukua eteenpäin.
Ke: Ei merkintää.
To: Tänäinen päivä meni tekstiä hioessa. Eilinen oli jätetty merkitsemättä, mutta se päivä meni aikalailla samoihin hommiin. Viime aikoina ollut todella paljon epävarmuutta siitä, onko tämä tarina menossa oikeaan suuntaan. Tai ei ehkä suuntaan, vaan enemmänkin kirjoitanko tarinan oikein, lähteekö se oikeasta pisteestä. Tarina on hyvä, mutta sen esittäminen tuntuu tökkivän. Käytetty paljon aikaa suunnitteluun ja siistin kahta ensimmäistä lukua, jotka pistin toisille luettavaksi. Illalla kirjoitin vielä 621 sanaa, päivällä kirjoitin myös jonkin verran muiden sanojen sekaan. Ei siis sinänsä paljoa työtä joka näkyisi numeroissa, mutta suunnitelmallisesti kyllä, mikä toivottavasti näkyy jatkossa.
Pe – La: Yöstoori tapahtumaan uutta kauhunovellia, sain kirjoitettua kaksi kolmesta osasta, vajaat 4000 sanaa.
Su: Illan aikana tuli sentään kirjoitettua vielä 2045 sanaa tähän uuteen novelliin ja tuotua se päätökseen. Väärä teksti, mutta sentään jotain saatu aikaan. Vielä pitää käydä toinen kirjoituskerta läpi ja lisätä kaikki yksityiskohdat ja alustaa tulevaa.


Viikon aikana kirjoitettu yhteensä: noin 8500 sanaa.


Kuten näkyy, aika ala-arvoinen suoritus. Ei tällä menolla kyllä Nanoa voiteta, tästäkin on reilu kaksikolmasosaa erillistä tekstiä. Joo.


Alku viikolla ei ollut aikaa ja kun oli, teksti ei tuntunut etenevän. Kuten yllä mainittu, keskiviikko ja torstai menivät jo kirjoitettua hioessa, jotta sain lähetettyä kaksi ensimmäistä lukua esilukijoille testattavaksi. Sen lisäksi kävin läpi kaikki palaset mitä minulla on tarinaan liittyen ja luin kokonaan aiemmin (silloin vuosi sitten) kirjoittamani tekstin ja otin ylös kaikki hyvät ideat sieltä. Eli sinänsä olen tehnyt työtä tekstin eteen, mutta sinänsä...


Olen saanut ensimmäisen palautteen ja siinä tosiaan on jonkin verran sekavuutta. Ei mitään sellaista, mitä ei pienellä hiomisella voisi korjata, mutta olen yhä vahvemmin sitä mieltä että tämä tarina ei lähde sieltä mistä luulen sen lähtevän. En pääse tarpeeksi hyvin esittelemään maailmaa, hahmo ei nouse suotuisassa valossa esille ja toimintaa ei ole tarpeeksi. Miten se sitten alkaa? Hitto vie, kunpa tietäisin. Ei mitään hajua. Olen nyt tutkinut erilaisia kirjan alotuksia ja aivot raksuttavat tyhjää. Jos sitä vain jotenkin keksisi sen, niin voisin aloittaa (taas) alusta. (Tai sitten olisi vain fiksu ja menisi eteenpäin.)

Jos nyt työstän novellin ensin ja katson, josko romaani muhisi alitajunnassa. Haluan päästä aloittamaan sen, ja minä en halua, että aikataulut deadlinet (vaikkakin itse asettamat) menevät taas mönkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti