perjantai 1. marraskuuta 2013

Kirjoittamisesta: NaNoWriMo alkaa NYT!

Eli mitkä ovat odotukset tulevasta kuukaudesta ja mitä minä kirjoitan

Se on täällä, National Novel Writing Month, eli NaNoWriMo on alkanut. Miehet kasvattavat viiksiä ja kirjoittamisesta haaveilevat istuvat koneiden ääreen pitkiksi marraskuun illoiksi oli fiilis mikä tahansa. Nyt on siis aika kirjoittaa se kauan haaveilema romaani, tai ainakin sysätä se kunnolla liikkeelle pakottamalla itsensä kirjoittamaan 50 000 sanaa yhden kuukauden aikana. Heti on hyvä aloitella, sillä 50 000 tarkoittaa keskimäärin 1667 sanan kirjoittamista joka päivä. Paljon se on, mutta hyödyt ovat suuria, mitä käsittelin viime postauksessa.Itse olen jo ottanut varaslähdön Nanoon muutamallakin tavalla. Ensinäkin olen jo asettanut tuon päivätavoitteeni itselleni. En tiedä vielä onko 50 000 minulle hyvä kuukausitavoite vai ei, mutta siihen nyt pyritään. Tällä viikolla olen saanut päivittäin sen, mitä itseltäni vaadinkin. Siltikin, muutamana päivänä se jäi juuri sille rajalle. Vain yhtenä päivänä ylitin sen reippaasti, silloinkin koska sain hyvän flown päälle.

Olen siis huomannut, että saan vajaaseen pariin tuntiin pakotettua sen 1667 sanaa kun siltä ei tunnu. Tällä viikolla kun on ollut pitkästä aikaa muutama sellainen päivä, että kirjoittaminen on viimeinen asia mikä minua kiinnostaa. Harmillista vain on se, että minulla olisi kirjoittamiseen aikaa useita tunteja, mutta yleensä käytän siitä vain sen kaksi. Se että jaksaisin kirjoittaa usean tunnin putkiin, on vielä hakusessa.

Ongelmaksi voi muodostua ne päivät, kun en pääse kirjoittamaan. Että saan rutistettua yli sen päivätavoitteen on toisinaan aika työn alla. Pakko vain yrittää päästä koneen ääreen jollain tavalla joka päivä, joskin uskon sen jossain vaiheessa olevan mahdotonta. Toivotaan että hyviä flow-hetkiä tulee ja tekstiä saisi taitettua usean päivän edestä.

Niin, ja minä olen jo mennyt aloittamaan tarinani. Tiedän, että Nanon yksi pääpointeista on se, että otetaan täysin uusi projekti ja aloitetaan se alusta, mutta no. En halunnut lopettaa kirjoittamista ja odottaa marraskuhuun, enkä aloittaa projektia vain keskeyttääkseni sen. (Eivät nämä ole vain tekosyitä!)

Kirjoitin tässä aiemmin viikolla itseni jo kolmannen luvun alkuun, kun tajusin, että aloitukseni on väärä. Tämä aiheuttikin suurimmat keskeytykset, kun en tiennyt minne tarinaa piti viedä. Takaisin aloituspisteeseen ja olen nyt kirjoittanut yhden kokonaisen luvun loppuun, eli ei varaslähtöni niin suuri ole.

Oma tekstini kulkee työnimellä Pysähtynyt taivas. Kyse on romaanista, jonka kirjoitin 85% valmiiksi jo viime vuonna, mutta sitten lähdin tammikuussa armeijaan ja teksti jäi odottelemaan. (Tai oikeastaan teksti oli jo aiemmin tyssännyt, minulle oli iskenyt taas paha kirjoitusblokki, koska en tiennyt miten viimeistellä muutamaa osiota.)

Kirja varmaan putoaa YA (young adult, nuortenkirjat) markkinarakoon ja genre olisi dystopiaa. Geneeristä tänä päivänä, eikö? Yritän (luonnollisesti) tuoda oman näkökulmani aiheeseen ja tehdä tekstistä kypsempää, hieman varttuneemmalle yleisölle. Silti kun päähenkilö on 17, niin siltä odotetaan tiettyjä asioita. Sivuja tässä "alkuperäisessä" versiossa on 325, sanoja 92 000.

Melkein valmis teksti, mutta aloitan sen aivan alusta. Pidän juonesta, hyvinkin paljon, eikä se tarvitse mielestäni suurempia muutoksia. Lähinnä alusta on tehtävä vetävämpi ja nopeammin liikkeelle lähtevä. Silti kirjoitan sen suoraan uudestaan enkä vain korjaa, koska koen että olen kehittynyt vuoden aikana kirjoittajan sen verran, että se on tekstille parasta. Lisäksi näin on helpompi tehdä hieman isompiakin muutoksia.

Kuten nopeimmat jo laskivat, jos alkuperäinen teos oli noin 100 000 sanaa, niin marraskuussa kirjaa ei valmiiksi saada. Kuten jo kerrottu, se ei edes ole Nanon tarkoitus (vaikka nimi olisikin romaanin kirjoittamiskuukausi). Tarkoitukseni on saada vauhtia itseeni. Tavoitteeni taas on saada romaani vuoden loppuun mennessä valmiiksi. Siihen on se 60 päivää, ja laskimeni mukaan se tekee tarkalleen 1667 sanaa päivässä, jotta 100 000 tulisi vuoden viimeisenä päivänä täyteen

Hitto. Ei olisi pitänyt laskea. (Okei, on minulla jo muutama tuhat sanaa kasassa, onneksi ennakoin.)

Eli siinä on tavoitteeni sitten. Aloittaa Nano, voittaa se ja ottaa tuo kirjoitusvauhti heti kokoaikaiseksi. (Joku voisi aloittaa kevyemmin, vaikka ensin se pelkkä Nano...)

Saa nähdä mitä tästä tulee. Yritetään parasta, koska romaanin kirjoittaminenhan ei tarkoita, että se olisi valmis. Sitten on vielä sen kymmenen muuta asiaa jotka pitäisi tehdä, mutta niistä enemmän, (jos ja) kun sinne ensin päästään.***


Nyt minulla on vain sanottavana, että olkoon sormenne nopeita ja mielenne terve vielä kuun lopussakin! Hyvää kirjoittamista kaikille!

PS. Saatoin luvata jo muutaman kertaan, että kerron miksi vaihdoin tekstin, jota työstän dekkarista, tähän. Päätin kuitenkin, että käsittelen sitä vasta ensi viikolla, joten pahoittelen niitä, jotka odottivat syitä. Toivottavasti tämän teoksen tiedot riittävät hillitsemään pahimman tiedon nälän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti